Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 6., szombat

Ön szerint így folytatódik jövő héttől Aidan blogja?


MINDEN HÉTEN KIÁLLÍTUNK EGY KÉPET AIDANRŐL A DUBLINI MŰVÉSZETI NEGYEDBEN. A RENDSZERES OLVASÓK KÖZÖTT HAVONTA KISORSOLUNK EGY REPÜLŐJEGYET A BUDAPEST - DUBLIN - BUDAPEST ÚTVONALON.

Küldje az IGEN vagy a NEM szót az alábbi telefonszámra: +353 86 2200070

A helyes választ beküldők továbbra is ingyenesen követhetik nyomon a blogot.

2011. augusztus 5., péntek

Ön szerint így folytatódik jövő héttől Aidan blogja?


JELENTŐS ÖSSZEGET NYERTÜNK A LOTTÓN, ELKÖLTÖZÜNK A SEYCHELLE-SZIGETEKRE ÉS FIZETÜNK VALAKINEK AZÉRT, HOGY HETENTE FRISSÍTSE A BLOGOT.

Küldje az IGEN vagy a NEM szót SMS-ben az alábbi telefonszámra: +353 86 2200070
A helyes választ beküldők között nem sorsolunk ki semmit, lévén csak a részvétel a fontos.

2011. június 5., vasárnap

Szemecske. ( Klikk egy kis szórakozásért. Már akinek... )


Aidan remekül van, kivéve azt a néhány pillanatot, amikor úgy fényképezem, hogy nem hagyok neki elég időt a pózolásra. ;-)
Egyre jobban kell rá figyelni, mert a szőnyegre letéve ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy beguroljon a fotel illetve az asztal alá... aztán onnan hangoskodjon mélységes felháborodásában, hogy nem ugrunk azonnal a megsegítésére. Persze ugrunk mi, mihelyst kimosolyogtuk magunkat: kihagyhatatlan pillanat, amikor hely hiányában már csak egy fél fordulatra futja tőle s ott találja magát élére állítva a fal tövében.
A bébikomppal is szépen közlekedik, ez - egyelőre - lényegesen kultúráltabb helyváltoztatást tesz számára lehetővé, mint a földön hempergés :-) Nagyon élvezi, egy kicsit jobban, mint a videón látható utas, akinek kábé 1 percnél úgy kigúvad a szeme, mint a zetorlámpa.

2011. május 23., hétfő

Barack Obama Írországban, hurrá!


Most ilyen vissza- visszatekintős kedvemben vagyok.
Tényleg nem akarok itt politizálni, ugyanakkor talán Aidan is érintett az ügyben, lévén magyarként Írországban él. Ugye a múltkor írtam, hogy Túró Rudival akarják a külföldre szakadt hazafiakat visszacsábítani Mo.-ra. Van itt valami ezzel kapcsolatban, dióhéjban leírom, aztán mindenki azt csinál az infóval, amit csak akar.
Az alkotmány módosításával kapcsolatban az egyik ellenzéki párt javaslatot terjesztett elő, nagyjából az alábbi tartalommal:
"A természeti erőforrások, különösen a termőföld, a termál- és az ivóvízkészlet, valamint a biológiai sokféleség a nemzet közös örökségét képezik, amelynek a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.
A TERMŐFÖLD ÉS AZ IVÓVÍZKÉSZLET KIZÁRÓLAG MAGYAR ÁLLAMI VAGY HELYI ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN, ILLETVE MAGYAR TERMÉSZETES SZEMÉLY TULAJDONÁBAN LEHET.
INDOKLÁS:
Természeti erőforrásaink és azon belül a magyar termőföld megvédése nemzetünk fennmaradásának alapkérdése. A természeti erőforrások véges javak, nem szaporíthatóak, mással nem helyettesíthetőek, nélkülözhetetlenségük, különösen kockázatérzékenységük mind-mind arra int minket, hogy jogi helyzetükről az Alaptövényben megnyugtatóan rendelkezzünk. Az élethez való jogból fakadóan az állam kötelezettsége az emberi élet és létfeltételeinek védelme. Így természeti erőforrásainké is, elmulaszthatatlan kötelességünk ezt az Alaptörvényben is rögzíteni."
Hogy mi lett a javaslattal, bekerült-e az új alkotmányba?
Név szerinti szavazás volt a parlamentben és a kormánypárti képviselők mind-mind NEMMEL szavaztak. A nevét hallva felállt az ember, s volt pofája azt mondani, hogy NEM!
Na, akkor miért is éljen Aidan Magyarországon? Túró Rudiért és csalamádéért? Ezek után szívből remélem, hogy igen, egyszer hazamegy majd Aidan Mo.-ra... aztán megveszi majd mondjuk a Balatont vagy a Rám-szakadékot.
Hogy azért ez nem ilyen egyszerű? Óóó, dehogynem, csak meg kell nézni a Görögöket, hogy mit csinálnak mostanában az államcsőd elkerülése érdekében. :-(((
Na, de tényleg ennyit és nem többet a politikáról ebben a blogban... Illetve még csak annyit, hogy MOST MEG A BARACK OBAMA TÉVEDT IDE A HÁZUNK TÁJÁRA. REMÉLEM LÁTJUK MAJD... ;-)))

Aidan a törzshelyén ejtőzik.

Még mindig a Királynő.


Egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy a Királynő látogatásával kapcsolatban IS megemlíthető ( és örökítendő ) emberi érték a MEGBOCSÁJTÁS és a TISZTELET. Na, ehhez a fenti esemény apropóján hozzátennék még két szintén nagyon fontos fogalmat, úgymint HIT és REMÉNY.
Azt HITTÜK, hogy erre jön majd a Királynő, s REMÉLTÜK, hogy látni fogjuk élőben. Na, nem így történt, ha-ha!
Egész Fethard felbojdult az esemény kapcsán, néhány épület homlokzatát átfestették, az emberek angol lobogót és a királynő fotóját tették az ablakukba, aprósüteménnyel kínálták a szép számban jelen lévő rendőröket, kiálltak az út szélére... mint ahogyan mi is tettük. Mármint a kiállást. Süti és fotó nem volt nálunk, bár így utólag belegondolva azért egy pár zászlócskát rázogathattunk volna határtalan lelkesedésünk közepette.
Szóval az út szélén állva hittünk és reméltünk egy kiscserkész naivitásával, közben a tévében mutatták, hogy már Cashelben van... És egyszerűen nem esett le az a bizonyos tantusz, hogy miért mondják a közvetítésben, hogy Cashelből Corkba megy, holott mi tudtuk, hogy lesz még egy útja Fethardba is. Óóó, igen, volt is egy MAGÁÁÁÁÁÁÁÁN látogatása a királynőnek Coolmoreban. A kis drága Cashelben beült szépen a reá várakozó HELIKOPTERBE és hussss, ügyesen ellibegett magasan a kék égen és közben valszeg jól megnézte Fethardot... madártávlatból. Vaúúúúú! :-)
A napokkal ( hetekkel ) korábban elkezdett biztonsági intézkedések azt célozták, hogy a SZEMÉLYZET nyugodtan át tudjon rongyolni Fethardon a hülye 7-es BMW-ikkel, rendőrmotoros felvezetéssel. Azért ha kenyeret nem is, egy kis cirkuszt kapott a nép, már aki résen volt, mint én. Történt, hogy ( miközben a Királynőt vártuk )egyszercsak nagy dírrel meg dúrral, villódzó fényekkel megjelent az útelágazódásban ( sicc! ) három motoros rendőr, mögöttük ugye a fennt említett luxusautók a nagyra becsült személyzettel... és az első motoros a sisak alól kikiabálva megkérdezte a tucatnyi ott ácsorgó rendőrkolléga egyikét, hogy MERRE KELL MENNI??? Az meg egy laza karlendítéssel eligazította, hogy "datvéj". És akkor ne röhögjek hangosan...
Na a lényeg a lényeg, a mellékelt kép nagyjából akkortájt készült Aidanről, amikor NEM láttuk a Királynőt. ;-)

2011. május 19., csütörtök

A Kicsi Király... és a Királynő. ( Klikkelj ide. )


Hogy kerül az Angol Királynő Aidan blogjába?
Egyrészt nem minden nap jár erre; sem Ő, sem más ilyen illusztris látogató. Konkrétan éppen 100 évvel ezelőtt járt utoljára Brit királyi család tagja Írországban. Illetve az Ír Köztársaságban még nem is járt, lévén V. György múlt századi látogatása idején még Írország is a monarchia része volt, ergo Gyuri mint uralkodó tette tiszteletét. Ezért is történelmű jelentőségű ez a látogatás, meg azért is, mert borzasztó nagy hangsúlyt kap a MEGBOCSÁJTÁS, mint az egyik legfontosabb emberi érték. Ezt nagyon fontos lesz Aidannek is megtanulnia, akár ezen a példán is okulva:
II. Erzsébet megkoszorúzta az Ír függetlenségi háború áldozatainak emlékművét a dublini Emlékezés Kertjében, aztán ellátogatott a Croke Parkba, ahol anno 14 Ír tüntetőt löttek le angol katonák. Azt gondolom, ezek nagyon nagy dolgok mindkét részről.
A másik dolog, amiért megemlítem ezt a kedves kis öreg mamókát, az a határtalan TISZTELET, ami övezi. Jó lenne, ha ezt az érzést is mihamarabb megismerné Aidan. Csodálatos dolog lehet olyan országba születni, ahol nem egy Fletó, egy O. Viktor, pláne nem egy S.P. az "atyaúristen", az érzelmi és értelmi etalon. Ahol az ilyen emberek nem lehetnek királyok, ... mert van egy IGAZI. Ahol a fenti bohócok megnyílvánulásait egyszerűen nem lehet komolyan venni, mert van felettük valaki, aki szent és sérthetetlen, és onnantól kezdve a kisstílü politikai csatározások megmaradnak azon a szinten, ahova valók: *******
Már elnézést kérek, hogy bocsánat, mert már nekem kellemetlen, hogy ilyen témákat írok ebbe a blogba, de egyrészt nincs másik blogom, másrészt elképesztően nagynak érzem a különbséget, amint nézem az otthoni és az itteni híradásokat.
Persze azért - a témánál maradva - itt is vannak megmosolyogtató dolgok a királynői látogatással kapcsolatban. Érdekelne például, hogy vajon mi a fenéért nem tettek legalább egy sámlit szegény lába alá, amikor szó szerint kikecmergett a ( kétségtelenül nagyon impozáns méretű ) luxusterepjáróból?!?! Nem mondom, egy fekete repper biztosan sokkal magabiztosabban ugrott volna ki még három kilós aranynyakláncban is, na de miért kell a királynőnek egy szexi térd- és combvillantással kikászálódnia egy autóból? Meg úgy egyáltalán: egy idős hölgynek miért nem segít senki??? ( Részletek a mellékelt videón. )
A másik, amin napok óta elmélkedünk Zsuzsival:
Száz év után először jön az angol uralkodói családból valaki Íro.-ba, erre az a napi programja, hogy az egyik lovardából viszik a másikba. Na jó: tenyészetből tenyészetbe. Értem én a témát, érintettek is vagyunk, de azért találhattak volna szegénynek változatosabb programot is, vallási és/vagy történelmi emlékhelyeket, természeti látnivalókat, mittudomén. Zsuzsi szerint abból kell gazdálkodni, ami van. Merthogy nincs sok minden, négy napot nehéz lehet megtölteni ;-)
Annyi előnyünk azért van ebből a határtalan lovas mizériából, hogy Fethardba is ebből az okból jön: magánlátogatást tesz Coolmore-ban. Halkan megjegyzem, hogy mi már többször voltunk Coolmore-ban, bibim-babam :-) Meg ugye egyesek dolgoztak is Ballydoyle-ban. Azért ez egy jó kis visszaigazolás arról, hogy valóban átlagon felüli hely: még az angol királynő is fontosnak tartja meglátogatni ;-)
Az előbb "előnyt" írtam, de eddig ez csak arra volt jó, hogy annyi rendőrt lássak Fethardban, amennyiről eddig azt sem gondoltam volna, hogy Íro.-ban van ennyi. Ja, meg délután 6 órától hermetikusan lezárják a várost, holott csak holnap 2 óra magasságában jönnek a látogatók. Izééééé, előny ez? :-)
( Ja igen, még valami: igen, vannak akik kevésbé örülnek a királynői látogatásnak, akik bombával fenyegetőznek meg randalíroznak az utcákon. Ezek a tizenéves kis gyíkarcok, akiknek talán fogalmuk sincs a történelmi múltról, akik aztán végképp nem lehettek közvetlenül érintettek a korábbi politikai és vallási csatározásokban. Hát igen, a HAJÓLÉC!!! Csókolom, csókolom, Anettka vagyok, kedves Mama! :-)))
Bocs, ezt nem mindenki fogja érteni, de a lényeg a lényeg ;-)))))))))

Huncut.


Nos, kábé ilyen arcot vág Aidan amikor valami "idegen" kajcit próbálunk a szájába juttatni. Aranyos, jókat mosolygunk rajta, de nem erőltetjük, okunk sincs rá: tegnap védőnői látogatáson volt a legény, 8 kiló 70 dekát mutatott a mérleg. Elégedettek vagyunk az eredménnyel, meg aztán szemmel láthatóan Aidan sem szomorkodik.
Szépen forgolódik, hasról hátra és vissza, csúszik - mászik amikor lehetősége van rá. A szemét is igen ügyesen használja, minden bizonnyal jól megnézné II. Erzsébetet is élőben... Na, erre nem lesz lehetősége: holnap itt fog elmenni a Királynő az utca végében, kábé 40 méterre tőlünk, mi meg majd a Sky News-on végignézzük... a tévében. Kár.

2011. május 17., kedd

The Queen's visit to Ireland.


Egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy Aidan keresztül - kasul bejárja a lakást a bébi komppal, mindenestre láthatóan jól érzi magát benne. Nagyon szuper kis szerkezet, az üzletben még boldogan próbálgattuk Zsuzsival, hogy minimum 100 különböző ZENESZÁMOT tud produkálni. Ez mára annyiban változott, hogy minimum 100 különböző ZAJ keltésére alkalmas, amit Aidan rendre végig is próbálgat. Lelke rajta, ő élvezi s ez a lényeg. Azért változik ám a világ: ha nem elég a gyári muzsika, akkor lehetőség van egy előre kialakított fiókban MP3 lejátszót ( vagy telefont ) csatlakoztatni egy "háromésfeles" jack kábelen keresztül a beépített hangszóróhoz. Nem is értem, hogy enélkül hogy tudtak gondtalanul kompozni eddig a gyerekek.

Egy kis érdekesség a házunk tájáról: Erzsébet Királyné és a férje ( aki logikusan Erzsébet Király ) 4 napos látogatást tesz Írországban, és pénteken ellátogat kicsiny városunkba, Fethardba is. Már fentem a tollamat, hogy kérek majd tőle egy autogrammot, de kiderült, hogy nem mindenki ilyen lelkes vele ( és Angliával ) kapcsolatban: eddig 2 bombát találtak a tervezett útvonala környékén Dublinban, így mindenkit elhajtanak az utak mellől, nem lesz hát lelkes integetés az út széléről. Van is készülődés Fethardban, határozott a rendőri jelenlét, a csatornafedelek leheggesztve, lefestve, nehogy valakinek kedve támadjon egy kis pirotechnikai cuccot mutyiban belepottyantani valamelyik nyílásba.
Na, majd meglátjuk mi lesz. Illetve inkább nem látjuk majd.

Fekvőtámasz.

Szék. Egyelőre etetés nélkül.



Babzsák.


Az utóbbi napokban, hetekben többen is kérdezték, hogy kap-e már Aidan valami ételféleséget az anyatejen kívül? Jelentem nem. Időnként bepróbálkozunk, legutóbb éppen tegnap délután kiséreltünk meg egy kis bébiételt becsempészni az összeszorított ajkak között, az eredmény: két öklendezés után kábé másfél deci drága anyatejet pakolt ki a legény. Szóval a téma elnapolva, de ha a kép láttán valaki mégis úgy gondolná, hogy nem elég Aidannek az anyatejes táplálás, akkor kezdjen el győzködni minket, ha-ha!

2011. április 24., vasárnap

Ezzel a dalocskával kívánunk mindenkinek kellemes Húsvétot! Zsuzsi, Aidan, Isti

A lányoknak sok locsolót, a fiúknak rengeteg piros tojást kívánunk! Legyen szép napotok és... és legyen egy ici - pici sababa, egy kis subi - dubi és persze simi humi vabada, oap, oap tutidubi! ;-)
Részemről idén ennyi a húsvét, mert jártam ugyan zöld erdőben, de éjszaka, szóval nem hogy kék ibolyát, de még lovakat is alig láttam, ezért elnézést kívánok minden érintett hölytől. István
( Mi van??? Miért is lennének lovak az erdőben...?! Na mindegy, ennyit a költői szabadság kontójára, ha-ha! )

2011. április 21., csütörtök

I'm Irish ( Klikk egy kis muzsikáért. )



Gondolkoztam azon, hogy vajon írjak-e kommentet ezekhez a képekhez s ha igen, akkor ugyan mit? Arra jutottam, hogy inkább VÁROM a hozzászólásokat, véleményeket. ( Igen, minden bejegyzés alatt megvan erre a lehetőség, tessék próbálgatni, nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményekre. Az ellenvéleményekre is. )
Csak egy adalék a véleményalkotáshoz: köztudott, hogy borzasztó nagy Magyarországról az elvándorlás, talán még ennél is nagyobb az elvágyódók száma, holott a magyar ember híresen röghöz kötött. A Keresztény Ifjak készítettek egy tízes listát, hogy milyen érvek szólnak az mellett, hogy a külföldön élő honfitársak hazatérjenek. Az egyik ilyen nyomós ok szerintük a Pöttyös Túró Rudi. Szóval Aidan útleveléért ( pontosabban az állampolgársági kérelemért ÉS ebből adódóan az útlevélért ) Írország második legnagyobb városába, Cork-ba kellett mennünk. Ha már ott voltunk, felkerestük a magyar boltot is, többek között ugye Túró Rudi miatt is. A tulajdonos hölgy elmesélte, hogy a lejáró szavatossági idő miatt tízessével szokta kidobni a T. Rudit, mert nem fogy el... Írországban, a magyar boltban egy igazi magyar unikum. Na erről ennyit.

2011. április 13., szerda

Aidan első tengerpartos kirándulása.


Kábé 2 órát töltöttünk a tengerparton fel s alá sétálgatva. Volt néhány 2-3 éves forma ( vélhetőleg Ír ) gyerkőc, akik ez idő alatt végig a parti homokban ( sárban ) ültek derékig a dermesztő latyakban, miközben szüleik vígan traccsoltak mellettük. Megszokhatatlan látvány. Nyílván mi is azért mentünk le, mert nagyon szép idő volt, hétágra sütött a nap, de könyörgöm, a 15 fok azért még nem kánikula. Legalábbis nekünk nem az.

Klikk ide, de csak saját felelősségre...!


ESTI MESE AIDANNEK... ÉS MINDEN ÍNYENCNEK:
Hówithe és the seven törps.
Hole volt, hole nem volt, lived egy king meg egy queen. Egy day, nekik lett egy daughter. Her haja volt mint ében. S her skin like hó. Így lett her name: Hówithe.
Mindenki volt happy, de queen meghalt in TBC. Hówithe's apja lett nagyon sad and Hówithe too. But nem sokkal after the king gondoled that: ,,Kell feleség to me!"
So after pár hét, the king megérkezedett with egy nő. She lett a nem quen. But jött influenza so the king elpatkoled too. Maradt hát Hówithe és the Mostoha. The Mostoha was very gonosz and she had a tükör. She often kérdezte a tükröt: ,,My tükör, my tükör tell me: I am the legszebb or nem?" Erre a tükör: ,,You ars so-so, but Hówithe is szebb mint you!"
Erre a Mostoha very angry lett. Felbéreled a vadász to kill Hówithe. But vadász's szíve was lágy as méz, so he nem tudta kill Hówithe. Hówithe így stayed in erdő, where sok állat van.
Hówithe találed egy house, ami was very kicsi. Be is mened és rögtön el is sleepedt. End of the day, the törps coming haza, és they látják that valami nem OK. They with ész like Colombo's rájöttek, hogy one itt valaki. Erre már Hówithe is felébrededt és fast elmondta me az ő troubleja. A seven nyomorék befogadni Hówithe, hogy majd she cook and takarít rájuk.
Mean while the gonosz Mostoha rájött, that Hówithe még lives. Főzött gyorsan almakompót, with méreg, hogy kill Hówithe with saját kezűleg. Másnap the törps went to bánya for arany, and Hówithe was left egyedül. Aztán come the gonosz Mostoha, mint egy granny, with the almakompót and said to Hówithe: ,,You voltál me so kedves és adtál water to me, hogy now én give you kis almakompót."
So, hát Hówithe meg is ate it and meg is dögled tőle.When the törps arrived at házukba, they láted that Hówithe is halott. Their szívük were zokoging and they épitetted big-big koporsó with üvegfedél, to beletenni Hówithe.
Then come the királyfi on his fehér horse and csókoled Hówithe on ajak, mert he was kicsit necrophil, but Hówithe is felébreded a meglepitől. The törps haert hypertrophysaled from the öröm. And the királyfi felülteted Hówhite on his fehér horse and they elmened a lemenő nap felé.
The törps were very boldog, mert know that the Mostoha lebucskázed hazafelé menet egy big stoneról. And mindenki volt happy, and lived happy, míg el nem jött a pestis.
End of mese.

Husi ( Klikk ide egy kis játszótéri hancúrért...! )


Közkívánatra íme egy közeli totál Aidanről. Kétségtelenül jó húsban van a legény, hiába na, az anyatej jótékony hatása. Más kérdés, hogy az a bizonyos anyatej a hamburger-sültkrumpli-kóla szuperhármastól termelődik a legjobban. ( Nyugi minden ÖKO-BIO-NATURA-EZO beállítottságú anyukának, csak viccelek... )
Túl sokat még nem mozog a bébi, így egyelőre csak tartalékol a küzdelmesebb időkre, de hát még nem maradt le semmiről. Szépen emelgeti a fejét, sugárirányú forgásokat csinál, meg tengelyirányú félfordulatokat... aztán jól megsértődik, amikor segítünk neki átbillenni. Majd ha nagyobb lesz, akkor Ő is szépen lejár majd a játszótérre testedzeni, mint a videón látható... őőőő, hmmmm... LÉNY. Csak azt nem értem, ha ilyen csávók szórakoznak valahol a harlemi gettóban, akkor kik produkálják magukat az Olimpiákon?! Ja igen, hát az amatőrök.

2011. április 1., péntek

Klikk ide, hogy megtudd: miben különböznek a cicák a kutyáktól?!


Ja igen, majd elfelejtettem: úgy döntöttünk Zsuzsival, hogy Aidan névnapját február 22-ére tesszük abból az apropóból, hogy ... hmmm, hogy is mondjam? ;-) Szóval onnan datálódik az "Aidan-féle időszámítás".

Aidan és Maki Úr ( Klikk ide egy kis édességért! )

Oltás.


Március 28-án, hétfőn megkapta Aidan a következő adagját oltásból. ( 6 az 1-ben + MenC ) Mindkét combjába kapott szurit, nagyon jól viselte, éppen csak a nővérkétől kapott frászt, de aztán túltette magát rajta. Nem lázasodott be tőle ( mármint a szuritól ), éppen csak egy kicsit volt levert, aluszékony.
Amúgy gyönyörűen fejlődik, napról napra nyílik az értelme, amit igen jó érzés megtapasztalni. Kíváncsi, érdeklődő, már lehet vele viccelődni. Legújabb szokása a sikongatás, ezt gyakran alkalmazza hangulatának kinyilatkoztatása céljából.
A másik jelentős változás az eddigi csecsemős viselkedéshez képest, hogy mindenáron fel akar ülni, illetve ülve akar maradni. Általában marad is, elég hosszú ideig tartja magát, nézelődik, "beszélget", aztán ha megunja akkor némi riadalmat keltve bennünk előrehajlik egészen az orráig - mármint Zsuzsi szerint. Erre én azt szoktam válaszolni Zsuzsinak, hogy hiszem ha látom, mert lehet, hogy hülye vagyok, de azért okos nem. Így beszélgetünk, némiképp tartva attól, hogy Aidan ilyen közegben fog felcseperedni. Szóval ezt az orráig előrehajló Aidant még nem sikerült fotó formájában megörökíteni, úgyhogy marad ez az "olvasós" kép.

2011. március 5., szombat

Rémület.


Az elmúlt hetekben volt egy 8-10 napos időszak, amikor Aidan minden este 6-7 óra között belekezdett egy vígasztalhatatlan sírásba, amit általában egy teljesen indokolatlan ilyedtség váltott ki nála; egy nesz, egy apró zörej, stb. De aztán lehet, hogy IJEDTSÉG volt, ezt majd megnézem a hejjesírássi szótárban. Ezek 30-40 percig tartottak, aztán úgy tett, mintha 'misem történt volna. De kábé ilyen arcot vág akkor is, amikor hozzáütögeti a játékait a fejéhez. Edződik. Mint ahogyan az idegrendszerünk is, amire rá is fér, hiszen eléggé rongyolódott abban a bizonyos sírós időszakban. ( Igazság szerint magunk között a legfinomabban úgy jellemeztük Aidan előadását, hogy "üvölt, mint a fába szorúlt féreg", de hát ezt mégsem írhatom egy ilyen nyílvános blogba, nem? ) Érdekes az ÉLET, hiszen valójában túl sok okunk nem lett volna az aggodalomra: fél óra sírás még nem a világ vége, vagy mi. Csakhogy az a kicsiny emberke olyan szinten elkényeztetett minket az elmúlt hónapokban, hogy értetlenkedve álltunk a szitu előtt, amikor rázendített a sírásra, eddig ugyanis a hangját is alig lehetett hallani. Most úgy tűnik visszaállt a korábbi rend, pár napja ismét csend van, szinte csak akkor sír ( és addig ), amíg sapkát húzunk a kobakjára. De akkor minden alkalommal. Genetikailag így van kódolva: izgatólag hat az idegrendszerére a sapi, mindííííg, minden körülmények között. ( Igen: a Támadó Kobra testtartású Alekínyó a favorit! ;-)

Cumi.


Nos, ez is egy igencsak jellemző kép mostanában: Aidan rákapott a "szopizásra". A cumit ritkán kéri, akkor is néhány perc után kiköpi, viszont a kicsiny újjacskáját olyan hangosan cuppogtatja, hogy az emeleten is hallani. :-) Egyelőre hagyjuk, meg aztán mit is tehetnénk...? ;-)

Alvóka.


Aidan még mindig anyatejes táplálásban részesül, amit mindannyian igen nagyra értékelünk. Ez a kép nagyon jellemző rá, amikor egy kiadós cicizés után belealszik az evésbe. Az alvókájával sincs gond, szerencsére az édesanyjától örökölte ezt is: este kilenctől reggel 9-ig általában csak egyszer igényli az étkezést; alszik, mint a mormota. Délelőtt szintén szundít, majd délután, általában séta közben megint egy kiadósat, amivel aztán kihúzza estig. Ma reggel például hamarabb keltem, mint ők... annak ellenére, hogy én hajnali 5-kor feküdtem le, ha-ha! Sebaj, maradjon is így! :-)))

Csörgő.


Február 25-én volt az első olyan nap, amikor Aidan tudatosan nyúlt a játékáért, jelen esetben a képen is látható csörgőért. Persze azért nem kell ezt annyira komolyan venni, jobban örül neki, ha mi adjuk a kicsiny markába! ;-) Szépen fogja s annak rendje és módja szerint a lelkes rázogatások közepette ügyesen lekoccolja vele a fejének bizonyos részeit, amitől persze rendre meglepődik. Kezd ráérezni az ok - okozati összefüggésekre, mi meg mosolyogva nyugtatjuk, hogy ne pánikoljon, nem a Titanic-on van.

Az első gügyögések ( KLIKK )


Február 8.: Aidan tüneményes módon hallatja a hangját! A kedvére való csörgőkhöz, játékokhoz lelkesen "beszél", ezek az első tudatos megnyílvánulásai. Mondani sem kell, Zsuzsival felváltva olvadunk el, amikor Aidan nekikezd egy hosszú "GŰ! HÁGŰ! BRRRR!" monológnak! :-)
A mellékelt dalocskát hallgatva talán érthető, hogy születési hely meg állampolgárság ide vagy oda, igenis az első években a magyar nyelv lesz a meghatározó Aidan életében. Az angolt majd szépen felszedegeti a saját ritmusában, biztos, hogy ebben nem fogjuk sűrgetni, lévén az amerikai és az "Angol" angol is jelentősen eltér egymástól, hát még az Írországban beszélt változat. Szerintünk semmi szükség rá, hogy ezt még az itthoni nyelvtanításunkkal megfejeljük egy jó kis magyaros-dalolós akcentussal. ;-) Nyílván az is szerepet játszik elképzelésünkben, hogy az itteni iskolákban és azok előkészítőiben nagyon segítőkészek a nem angol anyanyelvű gyermekek képzését illetően: tanítási időben, ingyenesen tanítják a lúrkókat az angol nyelvre. Ez ugye gyakorlatilag korai óvodás kortól értendő, addig meg szerintünk éri elég input az utcán, a boltokban, játszótereken, stb. Szóval egyelőre marad a Tavaszi Szél...!

A Zapjának a Kicsi Csillaga! ( KLIKK )


Február 8-án volt általános ellenőrzésen Aidan 3 hónapos kora alkalmából, minden rendben vele, a súlya 6.80 kg. volt, a hossza pedig 62.5 cm.
( A mellékelt dal Zsuzsi nagy kedvence, szerencsére gyakran hallhatja, hiszen ez szól az új Nissan Juke reklámja alatt is. Aidan is szereti, szóval még egy okkal több, hogy az legyen az első szava a Kicsi Csillagomnak, hogy "ÓTÓ" ;-)

Január 31. ( Klikk ide egy kis "SZÉKELY-ért :-)


Január 31-én megkapta Aidan a 6 az 1-ben oltását a GP-től, ahova Marcell is elkísérte. Otthon aztán szundítottak egyet a nagy ilyedtségre :-)

...és a kis családom részére...! ( KLIKK ide. )


Leírhatatlan élmény volt: együtt a gyermekeim!

Látogatóink voltak ( KLIKK! )


Január végén, február elején egy nagyon jó, tartalmas hetet töltött itt velünk a Mama és Marcell. Rengeteg kép készült, ezek jelentős részét majd felteszem a PICASA-ra, amint lesz rá érkezésem.

2011. január 23., vasárnap

"Ha-ha, elfoglaltam a helyedet, Apa!" ( klikk )

Egyre többet alszik hason a kisember. ( klikk )


A múltkot láttam egy ripotot a TV-ben Réz Andrással, ahol azt nyilatkozta ez a nagytiszteletű ember, hogy szerinte akkor járunk el a leghelyesebben, ha úgy bánunk a gyermekeinkkel, mint az ÁLLATOK! Elmeséltem Zsuzsinak is ezt a mondatot, kerekedett is a szeme rendesen... aztán leesett neki a tantusz s bőszen helyeselni kezdett, igazat adva ezzel az esztétának. Várjuk az olvasói véleményeket ezzel a kijelentéssel kapcsolatban. ( Minden blogbejegyzés alatt van egy "megjegyzés" gomb, amire kattintva közzé lehet tenni a véleményeket. Ettől egy kicsit interaktívvá válik a történet s végre mi is olvashatunk Tőletek valamit. Köszönjük! :-)

Egy kis testedzés Aidan módra

Aidan várja a fürcsit: Ne duma Mama! Bazseva! ( KLIKK! )


Aidan remekül van, szépen fejlődik, minden nap produkál valamit, amitől elalélunk Zsuzsival. Türelmes, egyre nagyobb érdeklődést mutat az Őt körülvevő dolgok iránt, nézelődik, rácsodálkozik a világra. Pénteken oltást kapott a Clonmel-i oltóközpontban, Zsuzsi elmondása alapján ott is vagány volt, éppen csak felsírt, de aztán gyorsan visszaaludt. ( Én dolgoztam, ezért csak a hazaútjukat tudtam megoldani ebédidőben. )

2011. január 8., szombat

Jóllakott óvodás


Aidan éppen két hónapos. Valóban nagyon elégedett tud lenni szopizás után, ha nem alszik el azt követően, akkor mindig csinál egy kis "zenés" műsort.

Mosoly


Aidan kábé 6 hetes kora óta mosolyog tudatosan, tehát megfelelő inger esetén fülig szalad a kicsiny szája a legénynek, mi meg olvadunk el azon nyomban :-) Ezzel párhuzamosan a hangját is próbálgatja, rendszeresen "cicázik" vékony hangján, általában olyankor amikor éhes: a sírást megelőzően hangosan reklamálva hiányolja a tejcit.

Le gach dea ghuí i gcóir na Nollag agus na hAth bhliana!


Szóval Zsuzsi nevében is mindenkinek a legjobbakat kívánjuk az új esztendőre... most éppen Ír (gaelic) nyelven, a kiejtést mindenki fantáziájára bízzuk.

2011. január 2., vasárnap

BÚÉK!


Mivel már többen is kérdezték, hogy milyen oltásokat kap illetve fog kapni Aidan, megpróbálom összefoglalni:

SZÜLETÉSKOR:
BCG ( Bacille Calmette - Guérin, tuberkulózis )

2 HÓNAPOS KORBAN 6 az 1-ben + PCV ( január 4-én ) :
- Diphtheria ( torokgyík )
- Tetanus
- Pertussis ( szamárköhögés )
- Polio ( gyermekbénulás )
- Haemophilus Influenzae B ( Torok-, középfül-, tüdő-, arcüreggyulladás stb. ellen, nincs köze az influenzához. )
- Hepatitis
+ PCV ( Pneumococcal Conjugate Vaccine, agyhártyagyulladás )

4 HÓNAPOS KORBAN 6 az 1-ben + MenC ( Meningococcal C, gennyes agyhártyagyulladás )

6 HÓNAPOS KORBAN 6 az 1-ben + PCV + MenC

12 HÓNAPOS KORBAN: MMR
- Measles ( kanyaró )
- Mumps
- Rubella

13 HÓNAPOS KORBAN : MenC + HIB ( Haemophilus Influenzae B )

4-5 ÉVES KORBAN 4 az 1-ben + MMR :
- Diphteria
- Pertussis
- Polio
- Tatanus
+ Measles, Mumps, Rubella

11-14 ÉVES KORBAN : TD ( Tetanus, Diphteria )

Asszem ennyi, de majd menet közben úgyis kiderül. Továbbra is tartom magamat ahhoz a véleményemhez, hogy JOBB az itteni egészségügyi ellátás, mint a magyar, szóval most sem aggódunk azon, hogy vajon mindent megkap-e Aidan az egészsége védelmében.

Remélem a blog olvasói meg a 2011-es esztendőre jól be vannak oltva betegség, rosszkedv, szomorúság, sikertelenség meg minden egyéb nyavaja és kórság ellen, kívánom, hogy ennek jegyében telljen az idei év! BÚÉK!